Aromaer er typsik naturlige olier, kunstige olier, tørrede urter, frugter eller andet plantebaseret materiale. Der kan tilføjes aroma til alle typer theer. Den moderne måde at tilføje disse aromaer på, er ved at blande dem i den færdigproducerede the. Theen suger nemlig bedst aromaen til sig i dette stadie af processen. Nedenfor finder du vores udvalg af sorte theer med tilsat aroma.
Forskellen mellem grøn, hvid, gul, oolong og sort te, findes i behandlingen af tebladene efter plukning. Alt reel te kommer nemlig fra teplanten med det videnskabelige navn er Camellia Sinensis. Typisk er det mængden af oxidering, en proces hvor tebladene reagerer med ilt, der er et vigtigt element i at bestemme typen af te.
Sort te er kendetegnet ved at være oxideret helt, nærmere bestemt mellem 90 og 99,99 %. Denne oxidation er med til at udvikle smagen i sort te.
Tebladene i sort te får en mørkebrun farve, når de er færdigoxiderede. Dette har givet teen navnet ”sort te” i vesten. I Kina bliver teen kaldt for rød te, efter den rødlige og kobberagtige farve, som den bryggede te antager.
Modsat manges overbevisning, er sort te ikke fermenteret.
Hong Chá er det mandarin-kinesiske ord for, hvad vi i vesten kalder for sort te. Direkte oversat betyder ordet rød te, og kan udover sort te, også referere til Rooibos og Honeybush.
Når der tilføjes en ny smagskomponent i the, kaldes dette for en aroma. Altså er der i aromatiseret the tilføjet ekstra smag, som ikke er skabt af theens naturlige oxidering.
Aromaer er typsik naturlige olier, kunstige olier, tørrede urter, frugter eller andet plantebaseret materiale. Der kan tilføjes aroma til alle typer theer. Den moderne måde at tilføje disse aromaer på, er ved at blande dem i den færdigproducerede the, da theen bedst suger aromaer til sig i dette stadie.
Aromaer overdøver i de fleste tilfælde den naturlige smag af the.
Den klassiske Earl Grey The er et eksempel på en populær aromatiseret sort the, da den nemlig er tilsat olie og/eller tørrede skaller fra bergamottefrugten.
The bliver aldrig rigtig ’dårlig’. Dog kan smagen blive kedelig, specielt ved forkert opbevaring af theen.
Holdbarhed kan variere alt efter hvilken type the, der er tale om. Med den korrekte opbevaring, kan en thes levetid forlænges betydeligt.
Opbevar din the tørt og væk fra fugt, samt borte fra stærke aromaer, som kaffe og krydderier.
Da theblade er af organisk materiale, kan fugt i de værste tilfælde resultere i råd og mug. Undgå sollys og forsegl theen så godt som muligt. Opbevar helst theen køligt.