Direkte oversat betyder oolong, Den Sorte Drage - og oolong er i sandhed som en drage. Spændende, kompleks og med mange historier at fortælle. Oolong er en af de mest alsidige typer af the, da the plantagens produktion kan vælge, at oxidere oolong fra 1 til 99 procent alt efter preference. Alt efter hvordan theen er oxideret, kan smagen være mere fersk og blød eller nøddeagtig, sød og let. Nedenfor finder du vores udvalg af oolong theer.
Navnet oolong stammer fra det kinesiske 烏/乌 (wū) og 龍/龙 (lóng), hvilket direkte oversat betyder Den Sorte Drage. Navnet beskriver i sig selv godt den mystiske og traditionelt utraditionelle kinesiske the. Rent praktisk beskriver de kinesiske tegn for oolong formen på thebladene i deres uberørte form.
Oolong er en traditionel semi-oxideret the, da oolong kan oxideres til et sted i mellem 1 og 99 procent. Dette gør oolong til en af de mest alsidige typer af the. Mange beskriver derfor også oolong som en mellemting mellem sort og grøn the.
I modsætning til de fleste andre typer the, produceres oolong oftest af de større og mere modne blade fra the planten. Efter pluk bliver bladene lagt til tørring, enten under sol eller i et tørringsrum, for at bringe indholdet af væske i bladene ned.
Det næste skridt involverer at rulle, vride eller trykke bladene forsigtigt. Dette kan gøres i hånden eller ved hjælp af forskellige semi- eller fuldautomatiserede maskiner. Formålet er at skabe små rifter og mærker i thebladene, hvilket øger kontakten mellem enzymerne i bladene og luften. Hele oxideringsprocessen overvåges og kontrolleres løbende af en the mester på plantagen.
Når theen har opnået den ønskede mængde oxidering, bliver bladene fixet og lagt til endelig tørring.
Visuelt er det relativt let at skelne, hvor meget eller lidt en oolong er oxideret. Grønlige farver tyder på en lettere oxidering, mens mørkere brunlige nuancer indikerer en kraftigere oxidering.
Alt efter hvordan theen er oxideret, kan smagen være mere fersk og blød eller mere nøddeagtig, sød og let. Der skal også lidt mere til at gøre den bitter.
Traditionelt set produceres oolong oftest i Kina eller Taiwan. I dag producerer andre lande, som Indien og Vietnam, dog også deres egne oolong theer.
The bliver aldrig rigtig ’dårlig’. Dog kan smagen blive kedelig, specielt ved forkert opbevaring af theen.
Holdbarhed kan variere alt efter hvilken type the, der er tale om. Med den korrekte opbevaring, kan en thes levetid forlænges betydeligt.
Opbevar din the tørt og væk fra fugt, samt borte fra stærke aromaer, som kaffe og krydderier.
Da theblade er af organisk materiale, kan fugt i de værste tilfælde resultere i råd og mug. Undgå sollys og forsegl theen så godt som muligt. Opbevar helst theen køligt.