Espressokaffe

Espresso er en italiensk tradition for kaffebrygning, der kan spores tilbage til starten af 1900-tallet i Milano. Espresso er italiensk for ekspres og refererer til, at kaffen skal drikkes hurtigt. Traditionel italiensk espressokaffe er typisk en blanding af op til 7 forskellige slags råkaffer. Robusta udgør ca. 10% i langt de fleste blandinger, da denne er billigere og desuden giver crema.

Mere om:

Espressokaffe

Hvad er espressokaffe?

Espresso er en italiensk tradition for kaffebrygning, der kan spores tilbage til starten af 1900-tallet i Milano. Espresso er italiensk for ekspres og refererer til, at kaffen skal drikkes hurtigt.

Luigi Bezzera tog i 1901 patent på en maskine, hvor damptryk pressede vand gennem kværnet kaffe. I 1903 blev patentet solgt til Desidero Pavoni, som med sine La Pavoni espressomaskiner, var den første der satte idéen i produktion og startede derved en tradition, der senere skulle blive en hjørnesten i italiensk barkultur.

Den kværnede kaffe stampes og fastholdes mellem to filtre, hvorefter 90° varmt vand presses med 9 bars tryk gennem kaffen. Det er vigtigt, at kaffen er kværnet tilpas fint og stampet, så et passende modtryk opstår, således at gennemløbstiden bliver ca. 25 sekunder og kaffemængden i koppen bliver ca. 25 ml.

Traditionel italiensk espressokaffe er typisk en blanding af op til 7 forskellige slags råkaffer. Robusta udgør ca. 10% i langt de fleste blandinger, da denne er billigere og desuden giver crema.

Men hvad er crema så?

Crema refererer til det gyldenbrune lag på din espresso. På trods af den lækre smag og aroma, som cremaen medbringer, så er det desværre ikke et element, som mange husker at tage med i deres vurdering af en espressokaffe. Faktisk kan din espressokaffes crema fortælle meget om, hvad du kan forvente dig af kaffen, allerede inden du tager første slurk.

Cremaen består af olier og sukkerarter, der frigøres, når kaffebønnerne males. Kaffens æteriske olier flyder så meget, at der simpelthen dannes et lag på kaffens overflade. Lagets farve og tykkelse varierer fra kaffe til brygning, hvilket er årsagen til, at din kaffes crema kan fortælle meget om kaffen.

Under brygningen af kaffen har vandets temperatur meget at sige, når det kommer til crema. Er vandet ikke varmt nok, kan kaffen ikke opløses fuldstændig, hvilket giver et finere lag. Er vandet for varmt, vil din cremaen danne en mørkere nuance, simpelthen grundet overekstraktion.

Tykkelsen af din crema afhænger af ristningen, og hvor længe kaffen kværnes. Når kaffe ristes forsvinder kaffens naturlige æteriske olier langsomt fra bønnen. Dette er også årsagen til, at du vil opleve mørkristet kaffebønner som mere fedtet, da olierne simpelthen er trukket ud af bønnerne under ristningen. Et tykt lag crema kan eksempelvis være et tegn på, at kaffebønnerne brugt til din espresso, har gennemgået en tilpas mørk ristning.

Hurtigt kværnede kaffebønner giver desuden også et tykkere lag.

Min espresso danner ingen crema

Som du kan læse ovenfor, så har din espressokaffes crema meget at sige om din kaffe. Desuden bærer laget på en masse smag og aroma, som ikke kan undværes ved en klassisk kop espresso. En kop espresso brygget på de rigtige forhold, vil være fuld af lækker crema, som tydeligt adskiller sig fra kaffen og hviler på toppen.

Oplever du, at din friskbryggede espressokaffe ikke danner crema på toppen? Der kan være flere årsager til dette.

Har du lige købt kaffen, skyldes den manglende crema højst sandsynligt, at din valgte kaffe er meget mørkristet eller for fint kværnet. Hvis du gerne vil opnå crema på din espresso, så prøv at kværne kaffen grovere ved næste kop, ellers forsøg med en mindre mørkristet kaffe.

Er Italiensk kaffe det bedste valg til min espresso?

Mange tror, at italiensk kaffe er noget særligt raffineret, men sandheden er, at Italien statistisk set hører til blandt de lande, der importerer de billigste kvaliteter i Europa. Dette er til dels et resultat af stor konkurrence blandt italienske kafferisterier, men skal også ses i lyset af den traditionelle italienske bryggemetode.

Det er de mest flygtige aromastoffer, der er de bedste. Det vil sige, at det er første dråber, der trækkes ud af kaffen, der er de bedste. Da en klassisk espresso er meget kort og drikkes med store mængder sukker, stilles der ikke ligeså høje krav til kvaliteten som ved dansk kaffe.

De fleste har kun gode kaffeoplevelser fra Italien, og dette skyldes nærmere betjeningen af kaffemaskinen, (rengøring, indstilling af kværn, forvarmning af kopper osv.), end kaffens reelle kvalitet.