Specialty Coffee


Hvad er Specialty Coffee?

Østerlandsk Thehus var de første i Danmark til at introducere begrebet "Specialty Coffee" i starten af 1990'erne. Specialty Coffee er betegnelsen for rene arabicakaffer af højeste kvalitet. Specialty Coffee kommer fra en bestemt farm eller distrikt i det pågældende oprindelsesland og er dyrket i højlandet - de fleste steder i over 1600 meters højde.

Specialty Coffee udgør kun de bedste 3 % af verdens kaffeproduktion. For at bære dette prædikat, skal kaffen være friskhøstet, håndplukket og sorteret. Der går ca. 6000 håndplukkede kaffebønner til bare 1 kilo ristet kaffe. Specialty Coffee minder på mange måder om god vin, for ligesom vin præges kaffen af jordbundsforhold, klima, mikroklima samt selve forarbejdningen af kaffebønnen. Disse faktorer er altafgørende for smagen.

I midten af 1970'erne blev espressomaskinen, som vi kender den fra caféer, kaffebarer og mange husholdninger, også introduceret af Østerlandsk Thehus, der i dag har et bredspektret udvalg af espressomaskiner. Bekendtskabet og samarbejdet med verdens førende kaffespecialister inden for Specialty Coffee har ført til, at Østerlandsk Thehus i dag er Danmarks største og mest alsidige forretning hvad angår eksklusive kaffer og espressomaskiner. Mere end 30 forskellige af verdens fornemmeste kvaliteter er altid på lager, og sortimentet varierer fra høst til høst og løbende i takt med nye opdagelser.

Østerlandsk har etableret et kafferisteri i Skovlunde. Risteriet er det, der populært kaldes et mikroristeri, men i den mere seriøse ende. Risteriet har en kapacitet på op til 100 kg. i timen, men kan også riste små mængder helt ned til 10 kg. ad gangen. Dette giver os en fleksibilitet, der gør det muligt at tilbyde et stort udvalg af forskellige kaffer til vores kunder således, at selv sjældne og kostbare kaffevarianter kan ristes i så små mængder, at kaffen altid er frisk.
De rå kaffebønner opbevares i kølige lokaler i kælderen, hvor luftfugttighed og temperatur overvåges.

Når kaffen ankommer til risteriet, bliver den kontrolleret, registreret og lagt på lager i kælderen og kommer først op i risteriet umiddelbart før, den skal ristes. Efter ristning og afkøling pakkes og forsegles kaffen omgående i lufttætte poser for at opnå længst mulig holdbarhed.