Hvid the


Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af the fra hele verden. Vort sortiment spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte, grønne og hvide theer til de mere traditionelle rene kvaliteter, aromatiseret sort, grøn og hvid the, Husets egne blandinger, rød 'the' , spændende urte- og frugttheer, Chai mm. Nedenfor kan læses lidt mere om hvid the.

Kvaliteter og oprindelse mv.
Hvid the kommer oprindeligt fra et lille begrænset område i det sydøstlige Kina, hvor man finder de ideelle vækstbetingelser for udviklingen af den hvide the. De hvide theer har deres navne fra forskellige varianter af theplanter ligesom fra den særlige måde disse theer høstes på, der efterlader de små sølvhvide dun på thebuskens blade og knopper synligt intakte. I dag produceres også fine kvaliteter af hvid the i bl.a. Indien og Sri Lanka fra bl.a. thedistrikterne Assam, Darjeeling og Ceylon .

 

De kinesiske hvide theer kommer fra 3 plantevarianter: ’Big white Tea´, ’Nacissus White’ og ’Vegetable White’. Afhængig af kvalitet og type kan farven på thebladene såvel som den færdigbryggede the, variere fra en lys gul eller grøn farve til en mørk brun farve.

 

Hvid the er de første spæde skud på thebusken og en delikatesse, idet den kun høstes få dage i det tidlige forår. Thebladene plukkes ikke på dage med regn, hvis duggen ikke er helt væk eller hvis der er frost i jordbunden. Hvid the adskiller sig fra både grøn og sort the i den proces, der følger efter selve plukningen af thebladene. De friske theblade gennemgår en naturlig tørringsproces. Den hvide the er ligesom den grønne the ufermenteret, hvilket vil sige, at thebladene ikke gennemgår den iltningsproces, som bevirker, at thebladenes farve bliver mørk. Thebladene rulles til forskel fra de andre theer meget sjældent. Således er det kendetegnene for de fleste kvaliteter, at de er meget storbladede.

 

Den store forskel på hvid og grøn the er måden theen fremstilles på. For at lave hvid the plukker theplukkerne knoppen og to blade sammen og fordeler dem i fire forskellige kvaliteter, som udgør de 3 typer af hvide theer; Bai Hao Yin Shen (Silver Needle), Bai Mu Dan (White Peony), Shou Mei og Gong Mei. Til forskel fra fremstillingen af de grønne theer, som udsættes for relative høje temperaturer for at fjerne fugtindholdet i theerne, bliver hvid the tørret på naturlig vis ved at bruge solens stråler, eller ved en tørringsproces under lavere temperaturer, som foregår indendørs, hvilket er med til at sikre, at polyphenolindholdet i theen bevares. Den foretrukne metode er at tørre den hvide the i solen, som fremskynder tørringsprocessen. Det er imidlertid ikke altid, at der er tilstrækkelig sol til at denne metode kan anvendes. Det tager omkring 40 timer at tørre den hvide the ved lave temperaturer indendørs. Efter at theen er blevet tørret i ovedækkede åbne skure bliver den lagt i  rækker på bambus indenfor i rum, som er opvarmet til omkring 40 grader. Rummene er godt ventileret for herved at kunne fjerne fugtindholdet.

 

I Kina anvendes hvid the til at nedsætte kropstemperaturen samt til at modvirke væskeophobning. Hvid the siges desuden at være stimulerende for tarmsystemet og virke cancerhæmmende. Disse spæde skud indeholder ligesom grøn the mange vitaminer, mineraler og antioxidanter og må derfor ikke brygges med spildkogende vand. Det anbefales, at vandet er mellem 60-80 grader. Hvid the er ofte utrolig lys i farven og smagen er sammenlignet med de sorte theer blød og meget delikat.