Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af the fra hele verden. Vort sortiment spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte, grønne og hvide theer til de mere traditionelle rene kvaliteter, aromatiseret sort, grøn og hvid the, Husets egne blandinger, rød 'the', spændende urte- og frugttheer, Chai mm. Nedenfor kan læses lidt mere om grøn te.
Kvaliteter, oprindelse mm.
Bladene til den grønne the kommer fra samme theplante som den sorte the. Det er fremstillingsmetoden efter selve plukningen, som er forskellig fra den sorte the. Grøn the er til forskel fra sort the ufermeneteret, hvilket betyder, at theen ikke er iltet. Efter visning og tørring, varmebehandles thebladene, således at der ikke sker en ilting af thebladene. Dette har bl.a. indvirkning på theens farve og smag. De fleste grønne theer har et begrænset indhold af koffein. Varmebehandlingen kan bestå i, at thebladene dampes.
Grøn te har et højt indhold af forskellige vitaminer. Grøn the adskiller sig fra sort the, da den er helt ubehandlet og derfor besidder de vitaminer, som den sorte the mister ved fermenteringsprocessen. Dette har betydning i forbindelse med theens brygning, hvor det er vigtig at bruge mellem 60-80 grader varmt vand, for derved at bevare vitaminerne.
JAPAN
Aromatisk japansk storbladet grøn the. Theen har en stærk organisk - den karakteristisk græsagtige duft, samt en kraftig behagelig smag. I Japan drikkes denne the ofte til maden og kan derfor med rette også kaldes japanernes hverdagsthe.
Genmaicha
Grøn the fra Japan m. poppede fuldkornsris og majs. Velegnet til bl.a. sushi.
Gyokuro HIKI
Vores top kvalitets Gyokuro findes kun i meget begrænsede mængder, og anses for at være en af de fineste grønne theer i Japan. Theen kaldes således også theernes konge. Theen er håndplukket og vokser tæt på floden Hiki i Wakayama distriktet. Mindst 2 uger før theen høstes overdækkes Gyokuro thebladene for at undgå solens stråler. Dette bevirker en stigning af thebladenes indhold af aminosyre og koffein mens katekin indholdet reduceres (det som gør the bitter). Gyokuro har positive effekter på kroppens generelle tilstand. Denne Gyokuro har fine lange nåleformede jadegrønne blade, og har en særdeles aromatisk og let sødlig smag.
Matcha te
Matcha er det fine grønne pulver, som anvendes i den traditionelle japanske theceremoni. Matcha er fremstillet af de fineste topskud fra de samme theblade, som også bliver til Gyokuro. Matcha har et rigt indhold forskellige vitaminer og mineraler. Det siges, at Matcha er endnu sundere end andre theer, eftersom denne the's hele theblad konsumeres. Endvidere virker denne the særdeles opkvikkende. Smagen er blød og rund med en let sødme og frisk aroma.
Forberedelserne til matcha starter adskillige uger før selve høsten, når thebuskene bliver sat i skygge for at undgå direkte sollys. Dette får buskene til at vokse langsommere og bladene får herved en mørkere grøn farve og forårsager produktionen af aminosyrer, som resulterer i en sødere the. Når bladene er høstet lægges de fladt ud for at tørre, og krymper herefter sammen, og bliver til tencha. Rulles bladene bliver resultatet derimod til den fine grønne the Gyokuro. Thebladene håndplukkes i årets første høst, og håndsorteres efterfølgende. Thebladene dampes og tørres. Den tørrede the – Tenchaen - males herefter til det meget fine pulver Matcha.
Bemærk, at alene malet tencha kvalificeres som Matcha. Andre pulveriserede theer kendes som Konacha. Det siges, at Matcha er endnu sundere end andre theer, eftersom denne the’s hele theblad konsumeres.
Ifølge japanske undersøgelser indeholder den færdigbryggede Matcha the næsten 10 gange så mange polyphenoler og antioxidanter end almindelig the, 2 gange så mange antioxidanter end et glas rødvin og omtrent 9 gange så mange betacarotener end spinat og 4 gange så mange end gulerødder.
Matcha tilberedning
Matcha afmåles med en bambusske (chaschaku) og man tilbereder theen i en speciel japansk theskål (chawan). Varmt vand hældes i theskålen og blandingen af varmt vand og matcha piskes med et bambusris (chasen) indtil blandingen skummer. Matcha drikkes direkte af skålen. Opvarm først skålen med varmt vand og hæld det herefter ud. Før brug bør Matcha sigtes gennem en finmasket si for at undgå klumper. Kom 1 theske matcha i skålen og tilfør herefter 70 til 80 ml. vand. Vandets temperatur skal være ca. 60-80 grader varmt. Pisk theen til det skummer. Den færdige Matcha skal være cremet og have en jadegrøn farve. Drik theen med det samme, således at pulveret ikke når at bundfælde. Det anbefales at bruge kildevand. I Japan drikkes Matcha oftest lidt koldere og om vinteren lidt varmere. For en tyndere the ’Usucha’ tilberedes ca. 1,75 gr. eller ca. en halv theske matcha og ca. 75 ml. varmt vand. Usucha giver en lettere og en anelse mere bitter the. For en tykkere the ’Koicha’, skal der anvendes betydeligt mere matcha; ca. 3,75 gr. til en servering eller 6 theskeer matcha til ¾ kop vand. Eftersom resultatet af blandingen er betydelig tykkere, forudsætter dette en langsommere omrøring af blandingen, som således ikke skummer. Koicha giver en sødere the.
Matcha er også en almindelig ingrediens i desserter og kager og er blevet en populær ingrediens i lattes, smoothies, frappéer og is. Det friske thepulver piskes sammen med vandet og er yderst opkvikkende. Theen har et meget højt indhold af antixodidanter, og anses som en af de sundeste drikke. Theen sælges i lufttætte dåser og opbevares bedst på køl
KINA
Long Jing
Long Jing er et lille område i Kina, hvor produktion af grøn the er forholdsvis lille. Theen kaldes ofte Kinas nationale drik og tilbydes ofte til besøgende statsledere. Ligesom de fleste andre grønne theer, er Long Jing thebladene pandebrændt for at stoppe fermenteringsprocessen. I theens verden henviser termen fermentering til tørringen af de friskplukkede blade, som resulterer i enzymiltningen. Denne iltning stoppes ved at opvarme eller dampe bladene før de udtørrer helt. Som andre grønne theer, er Longjing thebladene ufermenterede. Når theen trækker, får den en jadegrøn farve, og en blid ren og fyldig smag. Theen, som indeholder C – vitamin og aminosyrer, har tillige en af de højeste koncentrationer af katechiner blandt theerne; kun hvid the er mere katechinindholdig. Trækker i 3 minutter i 80 grader varmt vand.
Sencha
En klassisk mild og blød kinesisk grøn the med lange blade. Bruges også ofte i blandinger. Denne Sencha kvalitet er økologisk.
Bi Luo Chun
Denne berømte grønne the, også kaldt Pi Lo Chun, kommer fra Kina og anses af kinesiske theeksperter, som en af de fineste grønne kinesiske theer. Thebladene er rullet til smalle spiraler, og minder lidt om konkylier – deraf navnet Bi luo Chun, som betyder ’Grøn konkylie forår’. Theen er kendt for sin delikate fremtoning, frugtagtige smag, blomstrede aroma, synlige hvide dun og tidlige dyrkning. Theen har en kraftig aroma.
China White Monkey Pekoe
Dette er en udsøgt grøn kinesisk the, som kommer fra Tia Mu bjergene i Fujian provinsen, hvor størstedelen af de høstede theblade bliver til Oolongtheer. Den vokser i sådanne højder, at legenden siger, at den blev plukket af aber. Theen er 100 % håndplukket, og plukkes én gang om året i de første 2 uger af forårets høstmåned. Theen består af de to topblade og det hvide skud. Thebladene er smukt krøllede og dækket af hvide dun. Theen har en cremet og blød aroma med en delikat sødhed, der minder om rørsukker.
China Jasmin Dragon Phoenix Pearls
Eksklusive perler af jasminblomst, håndrullet med store blade af kinesisk grøn the, kaldet Dragon Phoenix. Fantastisk blød og velsmagende aroma. Bør brygges med max 60-80 grader vand. Der bruges ca. 6 perler pr kop og 8 perler pr krus. Max 80 grader vand! Anbefalet trækketid: 3-4 min.
Gunpowder te
En klassiker indenfor grøn the, med blade rullet som kugler. Gunpowder produceres i Zhejiang Provinsen i Kina. Det siges, at theen har fået sit engelske navn af, at theen ligner kanonkrudt/gunpowder. På kinesisk kaldes Gunpowder the zhu cha, som bogstaveligt betyder ‘perle the’ eller ’perlesnor the’. Thebladene tørres først let, dampes, rulles og tørres herefter færdigt. Den færdige thedrik har en gul farve, og smagen er tyk og kraftig som blød honning, og en anelse røget og en eftersmag, som er en smule kobberagtig. Velegnet både ren og i blandinger. Det anbefales, at bruge 1 theske løse theblade for hver 150 ml vand. Den ideelle thevandstemperatur til denne type the er 70 til 80 grader. Ved første og andet udtræk skal thebladene trække ca. 1-2 minutter.