English Breakfast Te
Klassisk morgente
English Breakfast er en klassisk sort teblanding. Den består af kraftige teer som indisk Assam samt Ceylon. Den er yderst oplagt som morgente med mælk.
Smag
Klassisk, kraftig sort te med maltet smag.
Brygning
English Breakfast er klassisk sort te, og for at opnå den mest optimale smag bør trækketiden på 3 min. og 100 grader varmt vand overholdes.
Hvad er sort the?
Sort the kommer ligesom grøn og hvid te fra den samme teplante Camellia Sinensis. Sort the er helt oxideret, altså iltet, og er den type af the, der gennemgår den længste bearbejdningsproces: plukning, tørring, rulning, oxidering og ristning. Til kvalitetsthe er det udelukkende de øverste, spæde og mørkegrønne topskud, der plukkes. Der plukkes ”two leaves and a bud”, altså to sideblade og det midterste topskud.
Mere om English Breakfast Te
Klassisk morgente
English Breakfast er en klassisk sort teblanding. Den består af kraftige teer som indisk Assam samt Ceylon. Den er yderst oplagt som morgente med mælk.
Smag
Klassisk, kraftig sort te med maltet smag.
Brygning
English Breakfast er klassisk sort te, og for at opnå den mest optimale smag bør trækketiden på 3 min. og 100 grader varmt vand overholdes.
Hvad er sort te
Sort te kommer ligesom grøn og hvid te fra den samme teplante Camellia Sinensis. Sort te er helt fermenteret, altså iltet, og er den typer af te, der gennemgår den længste bearbejdningsproces: plukning, tørring, rulning, fermentering og ristning. Til kvalitetste er det udelukkende de øverste, spæde og mørkegrønne topskud, der plukkes. Der plukkes ”two leaves and a bud”, altså to sideblade og det midterste topskud.
Østerlandsk Thehus er kendt og elsket tehus fra 1889 og er dermed et af Danmarks ældste tehuse. Mange af teerne er lavet udfra Østerlandsk egne opskrifter. Kvalitet er vigtigt i alle aspekter, og du får altid de bedste råvarer, når du handler hos Østerlandsk om det er te, kaffe, chai eller kakao.
SRI LANKA / CEYLON
Te fra Ceylon, eller Sri Lanka, som det hedder på singalesisk, er traditionelt set velkendte kraftige og mørkerøde sorter med et større tannin indhold end andre teer. Man skal derfor være påpasselig med at overholde trækketiden på 3 min. for således at undgå at trække unødige bitterstoffer ud.
De mest traditionelle områder for teproduktion er Uva, Dimbula? og Nuwara Eliya.
Uva
Det mest berømte distrikt i Ceylon er Uva. Monsun og passatvindene i dette område har indflydelse på teproduktionen og høsttiderner ligger i august og februar - de såkaldte "Peak Seasons". I disse perioder høstes den te i verden, der formegetlig har den mest intensive aroma.
Uva High Grown Broken Ceylon BOP
Uva distriktet ligger i højlandet og teen herfra er stærk og fyldig i smagen. De bedste kvaliteter plukkes mellem juli og september.
Nuwara Eliya
Dette distrikt har de højest placerede plantager og teerne herfra kaldes Ceylon teernes Champagne, bl.a. på grund af de ekstreme højder som tebuskene vokser i og dermed den langsommere vækst, som giver teerne herfra en delikat smag. Distriktet betragtes således som åstedet for de bedste og fineste kvaliteter. Premium teer plukkes hele året.
Ceylon Shawlands OP
Denne Ceylon te er en meget flot kvalitet med sine lange, smalle, mørke blade, hvilket gør den lettere og mere rund end andre Ceylon kvaliteter. En særdeles aromatisk storbladet Ceylon te med en flot ravgylden farve og fyldig, nuanceret smag.
INDIEN
ASSAM
Assam er en tropisk provins i det nordøstlige indien. Geografisk omgivet af Bangladesh Myanmar, Buhtan, Tibet og Kina. Assam er verdens største samlede thedistrikt beliggende på begge sider af Brahmaputta floden. Omtrent 2000 plantager fremstiller Assam theerne, som er kraftige, aromatiske med sin karakteristiske maltet smag. Theerne fra Assam er endvidere særdeles velegnet som mælkethe. Udover de velkendte Second Flush theer, producerer plantagerne også First Flush theer og grønne Assam theer.
DARJEELING
For theelskere er dette område et af de smukkeske steder på jorden. Theen fra denne region er af højeste kvalitet. I First Flush perioden har theen en let, frisk og blomsteragtig smag og i Second Flush perioden en stærk, fyldig og utrolig aromatisk smag.
Darjeeling er den fineste, mest aromatiske og blomsteragtige the, der findes og regnes med rette blandt verdens fornemmeste thesorter. Darjeeling theerne benævnes således også 'Theernes champagne'! Darjeeling theen vokser på Himalayas sydskråninger i højder fra 900 meter op til 2400 meters højder over havet. Thebønder har i generationer hæget om deres buske, omkring tørring og fermentering og skabt en fremragende the, der er uforlignelig i sin smag.
Darjeeling har 4 store høstperioder. Den første høst - First Flush- ligger i foråret fra primo marts til medio april. Den anden høst - Second Flush - ligger i sommerperioden i månederne maj og juni. Den tredje høst - Monsoon Flush/Rain Flush - ligger i perioden juli til september. Den fjerde høst - Autumn Flush- ligger i oktober til november.
Høstperioderne har stor betydning for theernes kvalitet og smag. Forskellen på høsttiderne kan sammenlignes med vine og disses årgangsvine. Klimaforholdene har ligeledes signikant indflydelse på theernes kvalitet. Da theer plukkes i såkaldte blokke, kan den samme thebusk producere meget forskellige theer. De fineste kvaliteter plukkes i marts og april månederne og er de såkaldte First Flush kvaliteter - årets første høst. Hvis theerne plukkes i eller under en periode med regn, vil regnen have skyllet de fineste safter af thebuskens blade og theen vil følgeligt miste noget af sin smag. Det fineste resultat får man således i de høstperioder, der ligger i de tørre måneder.
Østerlandsk Thehus udvælger hvert år, hvilke Darjeeling kvaliteter vort thehus skal tilbyde vore kunder. Plantagerne, hvorfra vi vælger vore Darjeeling kvaliteter, varierer derfor alt efter, hvilken plantage vi mener, kan tilbyde de bedste theer af de forskellige Darjeeling kvaliteter det pågældende år. Østerlandsk Thehus kan for tiden tilbyde 8 forskellige forskellige kvaliteter af rene, ublandede og fine Darjeeling theer.